MIÓD CUD NATURY !
2019-12-20Miód to cud natury. Znany i ceniony od wieków.
Współczesne badania potwierdzają mądrość medycyny ludowej, która uznawała miód za lekarstwo. Znajdujące się w miodzie substancje i związki chemiczne działają jak antybiotyki.
Najcenniejsze właściwości to:
- działanie na serce i układ krążenia, gdyż występująca w miodzie acetylocholina wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Przyczynia się do tego także potas występujący w miodzie w stosunkowo dużej ilości.
- miód powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, a także rozszerzenie naczyń wieńcowych. Przyczynia się do zahamowania procesu miażdżycowego.
- właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne, wykrztuśne i odnawiające. Za to działanie odpowiedzialny jest głównie nadtlenek wodoru. Efekt ten ujawnia się przede wszystkim przy bezpośrednim kontakcie miodu ze zmienioną zapalnie błoną śluzową dróg oddechowych.
- miód powoduje podrażnienie gruczołów wydzielniczych błony śluzowej dróg oddechowych, dzięki czemu dochodzi do upłynnienia wydzieliny oskrzelowej.
- normalizuje zaburzoną czynność wydzielniczą i motoryczną żołądka. Ponadto przyspiesza gojenie powierzchni błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.
- wykazuje wyraźnie lecznicze działanie na wątrobę i drogi żółciowe. Ze względu na dużą ilość glukozy i fruktozy jest on łatwo przyswajalny przez ten organ.
Glukoza zawarta w miodzie, oprócz odżywiania komórek wątrobowych, odgrywa także dużą rolę w procesach odtruwania organizm.
Różnorodność miodów pozwala nam na odpowiedni dobór najbardziej właściwego do rodzaju schorzenia.
Miód akacjowy - pomaga na dolegliwości układu pokarmowego, reguluje trawienie, likwiduje zaparcia.
Miód gryczany - pobudza układ odpornościowy i oczyszcza organizm.
Miód lipowy - pomaga w chorobach dróg oddechowych, wzmacnia organizm i działa uspokajająco.
Miód spadziowy - pomaga przy schorzeniach układu krążenia i kłopotach z sercem. Leczy nieżyty górnych dróg oddechowych i gardła.
Miód wielokwiatowy - pomocny w różnego rodzaju alergiach.
Miód wrzosowy - pomaga przy chorobach układu moczowego i nerek oraz prostaty.
Warto wiedzieć, że miodu nie należy podgrzewać do temperatury wyższej niż 80 st. C ani dodawać go do zbyt gorących napojów, bo traci wtedy swoje lecznicze właściwości.
Aby miód zachował na długo swoje właściwości, trzeba go przechowywać w szczelnym naczyniu, w ciemnym, suchym i raczej chłodnym (do 20° C) miejscu.
Warto korzystać z dobrodziejstw natury !