POKRZYWA NIE TYLKO DO PICIA

2020-03-20

Pokrzywa jest ziołem, które zwiera mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości. Gdy pijesz regularnie zrobiony z niej napar, poprawia się wygląd twojej skóry, włosów i paznokci.

Żelazo, magnez, krzem, czy wapń, to tylko część składników mineralnych, które zawiera pokrzywa. Ma także witaminy mi.in. C, K i B. Pokrzywa ma przede wszystkim właściwości moczopędne, wspomagające oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Częściowo jest to zasługą obecnego w jej liściach chlorofilu - uznawanego za substancje wspomagającą walkę z wolnymi rodnikami. Pokrzywa przeciwdziała także tworzenie się kamieni nerkowych oraz hamuje rozwój stanów zapalnych zarówno w układzie moczowym, jak i pokarmowym. Wspomaga leczenie dolegliwości reumatycznych. Korzenie i kłącza pokrzywy uznaje się z kolei za produkty wspomagające oddawanie moczu u osób z przerostem gruczołu krokowego. Pokrzywa to naturalny kosmetyk dla włosów i skórę z problemami. Zewnętrznie preparaty z pokrzywy stosuje się najczęściej do pielęgnacji włosów. Wzmocnią je i odżywiają, zapobiegając jednocześnie nadmiernemu przetłuszczaniu się. W medycynie naturalnej pokrzywowy sok stosuje się również, jako środek przeciwłupieżowy. Pokrzywa do jedzenia i nie tylko Właściwości pokrzywy nie kończą się na walorach leczniczych i kosmetycznych. Od jakiegoś czasu stała się również modnym produktem spożywczym. Wykorzystuje się ją zwykle podobnie jak szpinak - robi się z niej zupy, dodaje do jajecznicy, pieczywa, pizzy czy tart. W rzeczywistości zastosowanie to nie jest niczym nowym, pokrzywę jedzono, bowiem na świecie od wieków. Zwykle traktowana była, jako pożywienie głodowe i jedzona na przednówku, gdy brakowało warzyw. W naszym kraju najczęściej smażono ją lub gotowano i dodawano do ziemniaków, kasz, jajek, a także zup. Sok z pokrzyw jest cenny w oczyszczaniu organizmu z toksyn.