Nasiona Chia, Ocet Jabłkowy - Tania, Zdrowa Żywność

Nasiona Chia, Ocet Jabłkowy - Tania, Zdrowa Żywność

Od kilku lat rośnie tendencja do zmiany nawyków żywieniowych wśród osób w różnym wieku. Wybieramy produkty, których skład nie szkodzi naszemu zdrowiu. Na rynku jest coraz więcej ekologicznych, zdrowych przekąsek, mięs, pieczywa, napoi czy warzyw i owoców. Każdy z nas zyskuje większą świadomość, dlaczego tak ważne jest wybieranie zdrowszych zamienników produktów. Dlaczego warto zdecydować się na zmianę naszych dotychczasowych nawyków żywieniowych?

Zdrowa dieta i korzyści z niej płynące

Przejście na dietę, w której dominują produkty o dobrym składzie przyczynia się do maksymalnego ograniczenia możliwości występowania chorób. Co ważne, nie zawiera ona żadnych szkodliwych składników dla naszego zdrowia. Stosowanie zdrowej diety i produktów bogatych w cenne składniki odżywcze przyczyniają się do:

  • braku uczucia głodu,
  • zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • lepszego samopoczucia,
  • zwiększonej witalności,
  • poprawy metabolizmu,
  • utrzymania dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci,
  • uzyskania szczupłej sylwetki.

Jeśli nie do końca wiemy, jak zacząć zdrowo się odżywiać, możemy poradzić się dietetyka, który posiada obszerną wiedzę związaną ze zdrowym odżywianiem. Możemy zasięgnąć również porad w Internecie, na dietetycznych forach czy poprzez wyszukiwanie zdrowych przepisów.

Zmiana produktów spożywczych w naszej kuchni – od czego zacząć?

W naszej kuchni znajduje się wiele produktów, które wbrew pozorom są szkodliwe dla naszego zdrowia. Od jakich warto zacząć, które z nich powinniśmy zastąpić i jakimi?

Nasiona w zdrowej diecie – dlaczego warto po nie sięgać?

Nasiona zawierają bardzo dużo mikroelementów, dlatego mówi się, że mają niezwykłą moc. Mogą przyczynić się do zrzucenia kilogramów, ale nie tylko. Warto wiedzieć, jakie nasiona wybrać oraz w jakiej postaci je spożywać.

Nasiona chia

To inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Nasiona te wnoszą do naszej diety ogrom nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, wielu witamin, białka oraz błonnika pokarmowego. Nasiona możemy dodawać tak naprawdę do wszystkiego. Zaczynając od pieczywa, po przeróżne dipy do sałatek lub nawet do mięs. Możliwości w tym przypadku mamy nieskończenie wiele.

Nasiona słonecznika

Pestki słonecznika zaliczane są do tych, które najbardziej przyczyniają się do walki ze złym cholesterolem. Zapewniają uczucie sytości na długo. Mają świetne działanie na nasze jelita oraz wątrobę. Tak samo, jak w przypadku nasion chia, jest wiele pomysłów na to, do jakich potraw wykorzystywać możemy nasiona słonecznika.

Siemię lniane

Posiada bardzo dużo błonnika, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jest to świetna alternatywa dla osób zmagających się z zaparciami. W połączeniu z wodą zapewnia uczucie sytości na długi czas. Zawiera również wiele kwasów tłuszczowych Omega-3. Nasiona te dodawać można do pieczywa, owsianek, sałatek i wielu innych potraw. Można je również zalewać wodą, powstaje wówczas forma kisielu.

Bardzo dobrym pomysłem jest robienie koktajli owocowych i warzywnych z dodatkiem tych nasion. To prawdziwa bomba witaminowa. Co dodać do takiego koktajlu? Wszystko, co lubimy. Nie zapominajmy też o możliwości dodania świeżego szpinaku, natki pietruszki czy roszponki. Jeśli jednak nie mamy pomysłu, przepisy na tego typu koktajle znajdziemy w Internecie.

Olej słonecznikowy, nasiona chia oraz wiele innych zdrowych produktów znajdziesz tutaj.

  • Białe pieczywo – jest to produkt numer 1, który powinniśmy zastąpić ciemnym pieczywem. Ten rodzaj pieczywa tłumi uczucie głodu na dłużej, zawarte w nim węglowodany przyczyniają się do rozkładania energii w czasie.
  • Ocet kwasowy – możemy wymienić go na ocet jabłkowy, który jest pozyskiwany naturalnie z jabłek, a przyczynia się do minimalizacji ryzyka występowania miażdżycy. Pomaga również przy rozpoczęciu odchudzania. Jego ogromną zaletą jest wysoka zawartość witamin.
  • Napoje słodzone i gazowane – napoje powinniśmy zastąpić wodą mineralną lub sokami naturalnymi bez dodatkowego cukru. Dobre nawodnienie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego całego organizmu.