Majerank, Ziele Angielskie - Tanie Przyprawy Kuchenne

Majerank, Ziele Angielskie - Tanie Przyprawy Kuchenne

Nawet najprostsze dania nie smakowałyby tak samo, gdyby nie dodanie przypraw. To właśnie one powodują ucztę dla naszych zmysłów. Wiele przypraw nie tylko wzbogaca smak naszych dań, ale również posiada właściwości lecznicze. Warto zdobyć wiedzę, których przypraw używać do produktów, aby w pełni wydobyć ich smak.

Niezbędne przyprawy w każdej kuchni

W książkach kucharskich i poradnikach znajdziemy nie tylko podstawowe przyprawy, których używamy na co dzień. Są również i takie, dzięki którym możemy stworzyć nowe smaki potraw. Warto mieć podstawowe przyprawy w kuchni, które sprawdzą się do różnych dań. Oto spis przypraw, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni:

 

  • Sól – wykorzystywana jest bardzo często do różnorodnych potraw. Wzmacnia smak. Nie jest jednak zalecana w dużych ilościach. Jej nadużywanie prowadzić może do powstawania chorób cywilizacyjnych. Zaliczyć do nich można nadciśnienie tętnicze.
  • Pieprz – występuje w duecie z solą. Na półce sklepowej znajdziemy wiele rodzajów pieprzu: ziarnisty, mielony, biały czy też pieprz czerwony. Warto sięgać częściej po pieprz, niż po sól, ponieważ posiada on właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim wpływa na prawidłową przemianę materii oraz posiada właściwości bakteriobójcze.
  • Papryka – słodka, ostra, chili – jej odmian jest wiele. Każda z nich znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Papryka nadaje wyrazistości potrawom. Świetnie nadaje się do mięs, zup czy makaronów.
  • Majeranek – pobudza trawienie. Świetnie komponuje się z innymi przyprawami, do których zaliczamy sól, pieprz, tymianek, szałwię czy rozmaryn. Najczęściej dodawany jest do zup, mięs i wędlin.
  • Liść laurowy – niezastąpiona przyprawa dodawana do zup, duszonych warzyw, wędlin czy smażonych potraw. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, a także antybakteryjne.
  • Gałka muszkatołowa – posiada orzechowy i słodkawy smak. Dodawana jest zarówno do ciast, jak i do mięs, sosów czy grzanego wina. W małych ilościach pozytywnie wpływa na problemy trawienne.
  • Ziele angielskie – posiada słodko-ostry smak. Przyprawiamy nim drób, mięso jagnięce oraz kiełbasy.

Majeranek, liść laurowy, gałkę muszkatołową, ziele angielskie oraz wiele innych przypraw znajdziesz tutaj.

Świeże zioła w doniczkach

Wiele ziół możemy uprawiać w doniczkach, w warunkach domowych. Świeże zioła posiadają bardziej wyrazisty aromat niż zioła suszone. Wymagają jednak odpowiednich warunków. Przed rozpoczęciem upraw doniczkowych ziół warto zapoznać się z wymaganiami, jeśli chodzi o nasłonecznienie, temperaturę czy inne parametry. Najczęściej uprawianymi w warunkach domowych ziołami są:

  • bazylia;
  • koperek;
  • majeranek;
  • mięta;
  • tymianek;
  • oregano.

Zioła te nie tylko urozmaicą smak naszych potraw. Świeże rośliny posiadają bowiem znacznie lepsze właściwości prozdrowotne, niż te zmielone. Posadzone w ozdobnych doniczkach świetnie przyozdobią naszą kuchnię lub balkon.