Dieta wegańska, czyli dieta wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, cieszy się coraz większą popularnością. Jest to dieta zdrowa i ekologiczna, ale może prowadzić do niedoborów niektórych składników odżywczych, w tym żelaza i witamin. Jak zatem je uzupełniać? O tym powiemy w artykule.
Żelazo
Żelazo jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie, takich jak transport tlenu, produkcja czerwonych krwinek i odporność. Głównym źródłem żelaza w diecie tradycyjnej są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, ryby, jaja i nabiał. W diecie wegańskiej źródła żelaza to przede wszystkim:
- rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch, soczewica czy ciecierzyca,
- orzechy i nasiona, między innymi migdały, orzechy włoskie, pestki dyni, pestki słonecznika,
- ciemnozielone warzywa, takie jak szpinak, brokuły lub jarmuż,
- suszone owoce, w tym morele, figi i daktyle.
Warto również pomyśleć o stosowaniu naturalnych suplementów diety, takich jak Floradix Żelazo i witaminy.
Zadbaj o odpowiednie wchłanianie
Samo dostarczenie żelaza to nie wszystko. Dlaczego? Ponieważ wchłanianie żelaza z produktów roślinnych jest mniej efektywne niż z produktów zwierzęcych. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza z diety wegańskiej, należy jeść produkty bogate w żelazo z produktami bogatymi w witaminę C. Witamina C pomaga wchłaniać żelazo z również z produktów roślinnych. Dobrymi źródłami witaminy C są owoce cytrusowe, truskawki, kiwi, papryka.
Witaminy
Witaminy to organiczne związki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy pełnią wiele ważnych funkcji - uczestniczą w metabolizmie, chronią komórki przed uszkodzeniami i uczestniczą w tworzeniu krwi oraz w dbaniu o silny układ odpornościowy. Dieta wegańska może prowadzić do niedoborów niektórych witamin, w tym:
- B12 – witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Głównym źródłem witaminy B12 jest mięso, ryby, jaja i nabiał.
- D – witamina D jest niezbędna do wchłaniania wapnia. Głównym źródłem witaminy D jest ekspozycja na słońce. W jedzeniu możemy ją znaleźć przede wszystkim w jajach, serach i tłustych rybach morskich.
- B2 – witamina B2 jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu. Głównym źródłem witaminy B2 jest mięso, ryby, jaja i nabiał.
- B9 – witamina B9 (kwas foliowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada m.in. za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, krwiotwórczego i sercowo-naczyniowego. Głównym źródłem witaminy B9 jest wątroba, jajka, szpinak.
Jak uzupełniać witaminy?
W diecie wegańskiej źródłem witaminy B12 są produkty wzbogacane w tę witaminę, takie jak roślinne mleka, napoje sojowe, tofu, a nawet niektóre rodzaje płatków śniadaniowych, jednak należy uważać na zawarte w nich ilości cukrów. Podobnie, jeśli chodzi o witaminę D. Z kolei dobrym źródłem witaminy B2 są produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. a Żeby zadbać o odpowiednią ilość witaminy B9 warto do diety wprowadzić ciemnozielone warzywa, orzechy i nasiona. Zdarza się, że zdrowa dieta może nie wystarczyć i wtedy niezwykle pomocne okazują się suplementy diety.
Wybieraj odpowiednie suplementy
Jednym z godnych polecenia suplementów jest Floradix Żelazo i witaminy. Świetnie sprawdza się on u osób stosujących dietę wegańską, ponieważ zawiera żelazo, a także wymienione wcześniej: witaminę B2 i B12. Ponadto posiada w składzie witaminę B6 i C. Jesteś na diecie wegańskiej? Postaw na zrównoważone posiłki i Floradix Żelazo i Witaminy, a nie będziesz musiał się martwić o poziom witamin i żelaza w organizmie.