Dieta bezglutenowa – Kto musi jej przestrzegać?

 

Dieta bezglutenowa każdego roku zyskuje coraz większe grono fanów. Z czego to wynika? Kto powinien stosować się do diety bezglutenowej? Odpowiedzi znajdziesz w tym artykule. Zapraszamy do lektury.

 

Dieta bezglutenowa – Dlaczego tak popularna?

Dieta, która do niedawna była stosowana tylko przez osoby z celiakią czy alergią na gluten, dziś bije rekordy popularności. Trend wzmacniają znani aktorzy czy sportowcy, którzy również unikają w diecie glutenu. Dlaczego to zbożowe białko jest tak niechciane? Otóż pojawiła się nowa jednostka chorobowa – nadwrażliwość na gluten niezwiązana z celiakią (NCGS). Często nie da się jej zdiagnozować dostępnymi komercyjnie metodami. W wielu przypadkach jedynym jej potwierdzeniem jest ustąpienie różnorodnych, nierzadko niespecyficznych objawów, po zupełnym odstawieniu produktów bezglutenowych. Fenomen glutenu spowodował, że duża część osób wybiera żywienie bezglutenowe, jako codzienną dietę.

Łatwiej schudnąć

Wiele osób stosuje dietę bezglutenową, aby przyśpieszyć proces chudnięcia. Czy rzeczywiście spożywanie dużych ilości glutenu wpływa na nasza wagę? Większość badań naukowych nie wykazała związku między glutenem a wzrostem wagi lub jej utratą. Jeśli osoba cierpiąca na nietolerancję glutenu, alergię na gluten lub choroby autoimmunologiczne wykluczy gluten ze swojej diety, może dojść do poprawy zdrowia i samopoczucia, co może również wpłynąć na wagę ciała. Jednak, osoba, która nie ma problemów z tolerancją glutenu, nie powinna od niego przybierać na wadze. Warto pamiętać o tym, że produkty zawierające gluten – chleb, makarony i ciasta, ciastka i tym podobne często zawierają bardzo duże ilości cukrów i to one mają duży wpływ na naszą masę ciała.

Kto rzeczywiście powinien stosować się do diety bezglutenowej?

Są osoby, którym doskwiera nietolerancja glutenu. Spożywając go odczuwają nieprzyjemne objawy, takie jak ból brzucha, wzdęcia, biegunka, zmęczenie i problemy skórne. Są to objawy wynikające z reakcji układu immunologicznego na gluten. Ludzie z alergią na owe białko mogą po jego spożyciu mieć objawy takie jak: swędzenie skóry, bóle brzucha, wymioty lub nawet trudności w oddychaniu. Dieta bezglutenowa jest również dobrym wyjściem dla osób z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak Hashimoto lub chorobą trzewną związaną z glutenem. W sklepach dostępnych jest coraz więcej produktów bezglutenowych. Jednak trzeba być w tym przypadku ostrożnym. Wiele produktów bezglutenowych, takich jak chleb, ciasta, ciastka i przekąski, zawiera więcej tłuszczów i cukrów niż ich odpowiedniki zawierające to białko. Tak naprawdę jeszcze kilka lat temu trudno było znaleźć bezglutenowe przekąski, a nawet suplementy diety. Dziś dostępny jest chociażby Floradix Floravital.

Nie tolerujesz glutenu? Skonsultuj się z lekarzem

Dieta bezglutenowa jest niezbędna dla osób z celiakią lub hashimoto, ale może być również korzystna dla osób ze zwykłą nietolerancją glutenu lub alergią na niego. Osoby chcące stosować dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że dieta jest odpowiednio zbilansowana i zawiera odpowiednie składniki odżywcze. Niestety, bezglutenowa dieta często uboga jest w niektóre składniki odżywcze, takie jak błonnik, żelazo i witaminy z grupy B. Aby zadbać o odpowiednią ilość tych ostatnich, warto suplementować Floradix Floravital. Jest to suplement diety, który pozwala zapewnić właściwe przyswojenie żelaza i witamin B1, B2, B6 i B12 w organizmie. Floradix Floravital to naturalny i bezglutenowy produkt.