Masz problemy z prawidłowym ciśnieniem krwi lub poziomem cholesterolu w organizmie? A może chcesz oczyścić ciało z toksyn? Pomoże Ci w tym sok z selera. Jego dobroczynne właściwości znane i stosowane są od wieków. W tym artykule powiemy o działaniu selera korzeniowego oraz o soku z niego.
Seler korzeniowy – Właściwości
Seler jest jednym z najstarszych warzyw świata. Obecnie uprawia się go na całym świecie. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Dlaczego? Ponieważ to doskonałe źródło:
- witamin,
- związków fenolowych,
- olejków eterycznych,
- innych składników odżywczych.
Warzywo to posiada wiele właściwości leczniczych, między innymi obniżające poziom glukozy we krwi oraz lipidów w surowicy. Od wieków stosowany jest, jako lek na nadciśnienie. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pomaga w zapobieganiu chorobom serca, obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. Seler poprawia również trawienie, a zawarty w nim wysoki poziom wody może zapobiec odwodnieniu. W jaki sposób najlepiej spożywać seler i jak często?
Sałatka, puree, sok? Co wybrać?
Seler korzeniowy uprawiany jest ze względu na pyszny, gruboziarnisty korzeń podziemny. To popularne warzywo w sezonie zimowym, używane jest, jako puree, w zupach i gulaszach. Korzeń to doskonałe źródło niektórych niezbędnych minerałów, takich jak:
- fosfor – niezbędny do metabolizmu komórek,
- żelazo – zapobiega anemii,
- wapń – utrzymuje zdrowe kości i zęby,
- miedź – pomaga przywrócić odporność.
Oprócz tego jest dobrym źródłem witamin:
- K, która poprawia mineralizację kości i spełnia określoną rolę u pacjentów z Alzheimerem poprzez ograniczenie uszkodzeń neuronów w mózgu.
- C – Wpływa na pracę układu immunologicznego i krwionośnego, przyspiesza gojenie ran, spowalnia starzenie się skóry, a także reguluje produkcję kolagenu.
- Witaminy z grupy B – do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania czerwonych krwinek oraz utrzymania w dobrej kondycji skóry i błon śluzowych.
Badania wykazały, że seler wykazuje także działania przeciwnowotworowe. Choć już sam korzeń jest witaminową bombą, to jeszcze większą ilości witamin i składników mineralnych zawierają same liście. Można je jeść jako surowe, sporządzać z nimi koktajle lub suplementować gotowy sok z selera taki jak Seler sok Eko.
Sok z selera – Łatwa forma, ogromna ilość korzyści
Brakuje Ci czasu na robienie zdrowych koktajli? Pomocne mogą być gotowe suplementy takie jak Seler sok Eko. To naturalny wyciąg z liści selera. Składniki aktywne liści selera uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. Zapobiegają także stanom zapalnym. Działają moczopędnie i redukują poziom złego cholesterolu. Są idealnym surowcem leczniczym dla osób z nadciśnieniem. Zawierają olejki eteryczne, z D-limonenem na czele. Seler sok Eko to źródło potasu i sodu organicznego. Obfituje w wapń, fosfor, żelazo i magnez. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B – w tym kwas foliowy, czyli witaminę B9 – oraz witaminy PP, C, A i E. Ułatwia zasypianie. Jest również wykorzystany wspierająco przy odkwaszaniu organizmu i odchudzaniu. Warto postawić na ten niezawodny suplement diety.