Żelazo jest niezbędnym minerałem dla organizmu, odgrywającym kluczową rolę w transporcie tlenu do komórek. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii, objawiającej się zmęczeniem, osłabieniem, dusznością i bladością skóry. Z drugiej strony, nadmiar żelaza może być toksyczny i prowadzić do uszkodzeń narządów. Witaminy odgrywają również ważną rolę w organizmie, pełniąc różne funkcje, takie jak wzmacnianie układu odpornościowego, ochrona komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i regulacja metabolizmu. Niektóre witaminy mogą wpływać na wchłanianie żelaza z pożywienia. A to może mieć istotne znaczenie dla osób z niedoborem żelaza lub nadmiarem żelaza. Dowiedzmy się więcej na temat interakcji żelaza z witaminami.
Witaminy, które zwiększają wchłanianie żelaza
- Witamina C: Witamina C jest niezbędna do wchłaniania żelaza niehemowego, czyli żelaza pochodzenia roślinnego. Dobrymi źródłami witaminy C są owoce cytrusowe, papryka, brokuły i truskawki.
- Kwas foliowy: Kwas foliowy jest witaminą z grupy B, która również może wspomagać wchłanianie żelaza. Dobrymi źródłami kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica i wzbogacone płatki zbożowe.
- Witamina B12: Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania komórek krwi. Może również mieć niewielki wpływ na wchłanianie żelaza. Dobrymi źródłami witaminy B12 są mięso, ryby, jaja i nabiał.
Związki i pierwiastki, które mogą hamować wchłanianie żelaza
- Wapń: Wapń może hamować wchłanianie żelaza, jeśli jest spożywany w nadmiarze. Zaleca się przyjmowanie żelaza i wapnia co najmniej w dwu godzinnym odstępie. Wapń spożywamy jedząc między innymi produkty mleczne – w tym jogurty czy ser, a także zielone warzywa liściaste.
- Fityniany: Fityniany są związkami występującymi w ziarnach zbóż, orzechach i nasionach. Mogą one hamować wchłanianie żelaza. Aby zminimalizować ten wpływ, zaleca się moczyć ziarna zbóż przed ich spożyciem i spożywać je wraz z bogatymi w witaminę C produktami spożywczymi.
- Polifenole: Polifenole są związkami występującymi w herbacie, kawie i winie. Mogą one również hamować wchłanianie żelaza. Zaleca się unikanie spożywania tych napojów wraz z posiłkami bogatymi w żelazo.
Co zrobić, aby zoptymalizować wchłanianie żelaza?
Jak w tym wszystkim zachować równowagę? Spożywaj bogate w żelazo produkty spożywcze, takie jak mięso, ryby, drób, fasolę, soczewicę i wzbogacone płatki zbożowe. Pamiętaj o wartości witaminy C. Wiele osób decyduje się nie tylko na zdrową dietę, ale także wzbogacanie jej suplementami, takim jak Floradix Żelazo i witaminy, który jest bogaty nie tylko w żelazo, ale również w witaminę C, co od razu ułatwia jego wchłanianie i zwiększa skuteczność.
Kto szczególnie powinien pomyśleć o suplementowaniu żelaza?
Do grup osób szczególnie narażonych na niedobory żelaza należą między innymi kobiety w ciąży. Potrzebują one więcej żelaza niż zwykle, aby wspierać rozwój płodu. Kolejną grupą są kobiety z obfitymi miesiączkami. Obfite miesiączki mogą prowadzić do niedoboru żelaza. Na niedobór żelaza narażeni są także wegetarianie i weganie.
Dobre suplementy
W sklepach i aptekach dostępnych jest wiele suplementów diety. Skąd wiedzieć na co się zdecydować? Warto wybierać te produkty, które są naturalne, nie zawierają alkoholu i sztucznych barwników oraz konserwantów. Jednym z polecanych suplementów jest Floradix Żelazo i witaminy. To doskonałe źródło witamin B6, B12, C i ryboflawiny. Przyczyniają się one do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i zwiększają przyswajanie żelaza. Produkt ten zawiera wyselekcjonowane zioła, wyciąg z owoców dzikiej róży, z kiełków pszenicy i drożdży. Składniki toniku są już w postaci rozpuszczonej więc są łatwiej wchłaniane przez układ trawienny w porównaniu do tabletek. Żelazo jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Postaw na Floradix Żelazo i Witaminy i nie martw się o niedobory tego pierwiastka.